Volgens inhoudelijk directeur Marc Londo en programmaleider gebouwde omgeving Emmy Post van de NVDE wordt het met de ruimte op het net nooit meer wat het was.
Bedrijventerreinen staan voor grote verduurzamingsvraagstukken. Denk aan de energietransitie, netcongestie en nieuwe klimaatregels, maar ook aan regenwateroverlast en ruimtegebrek.
“Netcongestie is in de afgelopen jaren een toenemende rol in onze corebusiness gaan spelen”, vertelt commercial manager projects & business development Zef Jansen van Bredenoord.
Bedrijven en instellingen moeten verduurzamen en elektrificeren. Maar hoe doe je dat, in een situatie waarin het elektriciteitsnet tegen haar grenzen aanloopt?
Onlangs heeft de gemeente De Wolden, samen met gemeente Hoogeveen, afspraken ondertekend met RENDO die moeten bijdragen aan de uitwerking van de energietransitie.
Steeds meer huishoudens en bedrijven installeren zonnepanelen op hun daken. Daardoor raakt het stroomnet steeds voller en op zonnige dagen kost het soms zelfs geld om terug te leveren. Een groep ondernemers in Hendrik-Ido-Ambacht heeft hier wat op gevonden.
Duurzame energie en energiebesparing zijn harder nodig dan ooit, vanwege klimaat, (on)afhankelijkheid van het buitenland en hoge prijzen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie.
De Expertgroep Gebouwautomatisering en -beheer van vereniging voor installatieprofessionals TVVL pakt haar rol als het gaat om kennisontwikkeling over het automatiseren van regeling en besturing van installaties.
Wat traditionele gebouwautomatisering betreft, is er voor de meeste ondernemers niets nieuws onder de zon. Het nut van bewegings- en aanwezigheidsmelders en CO2-sensoren wordt massaal onderkend.
Gebouwautomatisering zou er volgens Martin Eijsink, Managing Director bij Finder Relais, voor moeten zorgen dat je geen omkijken hebt naar het functioneren van het gebouw.