Energie uitwisselen met de buren is al technisch mogelijk en helpt om het elektriciteitsnetwerk te ontlasten. Steeds meer energie wordt decentraal opgewekt.
In deze maandelijks terugkerende rubriek vertellen specialisten uit de branche over de (onmisbare) rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging waar we als Nederland voor staan. Anne-Jaap Deinum (foto) en Matty Hummelink, respectievelijk directeur en voorzitter van de Fedet, bijten het spits af.
Smart Energy NL, kennispartner van Vakbeurs Energie, organiseert op 22 maart een themamiddag over Local Smart Grids. De middag vindt plaats bij The Green Village, een fieldlab voor duurzame innovatie in de stedelijke omgeving van de TU Delft.
Het consortium Team Duurzaam Installeren 500 (TDI500) wil binnen drie jaar het aantal geïnstalleerde (hybride) warmtepompen met vijfhonderd extra warmtepompen per dag verhogen.
BDR Thermea Group, moederbedrijf van onder andere ketelmerken Remeha, BAXI, De Dietrich en Brötje, bereidt zich voor op de eerste real-life proeven van ketels op zuivere waterstof voor commerciële toepassingen.
Voor het eerst kunnen wooncomplexen met collectieve cv-ketels zonder grote aanpassingen aan het aangiftesysteem vervangen worden door een hoog temperatuur lucht/water warmtepomp.
“Daar waar onze energie infrastructuur in de afgelopen 75 jaar is opgebouwd tot wat die nu is, zullen we de capaciteit ervan in de komende 25 jaar minstens moeten verdubbelen, misschien wel verdriedubbelen. Dat lukt niet met alleen een grote zak geld.”
De Innovative Energy Solutions Award was dit jaar voor Energiedamwand Nederland. In 2021 won de ICECUBE van het Nederlandse bedrijf Dutch Climate Systems (DCS). Hoe vergaat het hen een jaar later?
Nederland staat voor grote investeringen in de energie-infrastructuur. De afgelopen maanden laten niet alleen onze afhankelijkheid van gas zien, maar ook dat betaalbare en betrouwbare energievoorzieningen van cruciaal belang zijn voor iedereen.